3 Mayıs 2009 Pazar

Kamçılılar = Flagellata


Vücutlarının ön kısmında kamçı bulunduran tek hücreli canlılardır. Kamçıları sayesinde çok hızlı hareket edebilirler ve besinlerini temin edebilirler. Kloroplastalrı olmadığı için heterotrof( hazır olarak) beslenirler. Katı maddeleri besin kofullarında sindirerek besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Büyük çoğunluğu geviş getiren hayvanların işkembelerinde simbiyotik olarak yaşar. Bir kısmı ise insanlarda ciddi hastalıklar yapar.

a-) Tripanosoma gambiense: 

Bu parazit kamçılı bir hücreli protist (protozoa) insanda uyku hastalığına sebeb olur(Gambiya Uyku Hastalığı) Ara konak ise çeçe sineğidir( Glossina palpalis) dir. Parazitler ,sineğin insanı sokmasıyla insana geçer.

b-) Leishmania tropica :

Bu parazit bir hücreli kamçılı protist (protozoa) insanın eli yüz ve bacak gibi görünebilen yerlerinde " şark çıbanı" denilen deri hastalığını meydana getirir.İki farklı formu vardır. İnsanda hareketsiz formu ile hastalık yapar. Ancak vektörü olan tatacıklarda kamçı ile hareket eden formu gelişir.

Leishmania türleri ile 3 tip hastalık oluşabilir. Bunlar iç organ tutulumları ile seyreden kala-azar, deriyi tutan şark çıbanı ve mukozaları tutan mukokutanöz hastalıktır. Vektörü tatarcık olan bir zoonozdur. Dünyada 82 ülkede görülmektedir. 350 milyon kişi hastalığın riski altındadır. DSÖ 12 milyon hastaolduğunu, her yıl bu sayıya 600 000 kişinin eklendiğini ve her yıl 75 000 kişinin bu hastalıklara bağlı öldüğünü tahmin etmektedir. Hastalık mesleklerden kaynaklanan riskler nedeniyle daha çok erkeklerin hastalığıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder