3 Mayıs 2009 Pazar

Domuz Gribi =Influenza A(H1N1)

Bugün 3 mayıs itibariyle dünyada 17 ülkede toplam 787 domuz gribi ( Influenza A(H1N1))vakası bildirilmiştir. Özellikle domuz gribinin ilk görüldüğü ülke olna Meksika'da 100 u ölümle sonuçlanmış 506 bildirilmiştir. ABD de 160 vaka ve 1 ölüm bildirildi.

Aşağıdaki ülkelerde domuz gribi vakasına rastlanmasına rağmen şu ana kadar tespit edilen bir ölümlü domuz gribi vakası gerçekleşmemiştir.

Avusturya (1), Kanada (70) , Çin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi (1), Kosta Rika (1), Danimarka (1), Fransa (2), Almanya (6), İrlanda (1), İsrail (3), Hollanda (1), Yeni Zelanda (4), Kore (1), İspanya (13), İsviçre (1) ve Birleşik Krallık (15).

Yukarıdaki tablodan da anlışılacağı gibi domuz gribi virüsü hızla bütün dünyaya yayılmaktadır.Avrupa ,asya ve amerika kıtalarında görülmüştür.

Domuz gribinden korunmak için ellerimizi  iyice sabun ve su ile düzenli olarak  yıkamak ve herhangi bir belirti geliştirmek tıbbi yardım aramak gerekir.

Normal grip vakalarında ani ateş, kas ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler bulunurken domuz gribinde bu belirtilere ilave olarak aşırı kusma ve ishal de görülüyor.

 İnsandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabilen domuz gribine karşı doğal bağışıklığımız bulunmuyor. Bilgisayar klavyesi gibi virüslü bir yerle temas ettikten sonra burna ve ağıza dokunulması da hastalığın yayılmasına neden olabiliyor.

aygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alırken domuz gribinde ölümcül seyreden vakalar ise daha çok 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder