2 Mayıs 2009 Cumartesi

Protozoalar( Hayvan Benzeri Protistler)




Bazı hayvansal özellikleri olan ancak bunun yanında tamamiyle hayvanlar aleminde incelenemeyen canlıların yer aldığı gruplar yer alır.4 Grupta incelenir.

1- Kök Ayaklılar ( Rhizopoda)

2-Silliler ( Cilliata)

3- Kamçılılar ( Flagellata)

4- Sporlular

1- Kök Ayaklılar ( Rhizopoda) : Tek hücreli canlılar olup, genellikle zararsızdırlar ancak parazit yaşayan zararlı türleride bulunur.

a-) Amip : Tatlı sularda yaşar.Hareketlerini ve beslenmelerini yalancı ayak adı verilen sitoplazmik uzantıları ile sağlar. Beslenmelerinde yalancı ayakları ile besinin etrafını çevirerek , besinin besin kofulu şeklinde hücre içine alınmasıya gerçeklerşir.

Kötü ortam şartlarında şeklini değiştirir ve dış kısmından koruyucu bir örtü ile sarılarak kist oluşturur.Eşeysiz olarak ürerler.

b-) Amipli Dizanteri: İnsanlarda hastalığa sebep olan bir amip türüdür. Enfeksiyon kistlerin kirli besin vb ile insanın sindirim sistemine yerleşmesi ve kistlerin açılıp etkin amip haline geçmesiyle olur.

Amip kalın bağırsakta parazit olarak yaşar. kalın bağırsak duvarındaki hücreleri tahrip ederek ülsere , kanamalara ve kanlı ishale sebep olur. Bazende karaciğere yerleşip apselere neden olur.Dışkı incelenerek 4 çekirdekli kistler aranıp canlı teşhis edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder